Γέρνει ο ήλιος...

Συγχαρητήρια στο Βαγγέλη Βενιζέλο. Να περιμένουμε και άλλες ενέργειες για τη διάσωση της χώρας;
Συγχαρητήρια στο Βαγγέλη Βενιζέλο. Να περιμένουμε και άλλες ενέργειες για τη διάσωση της χώρας;

Ανακαλεί το ΝΑΤΟ το έγγραφο για το Αιγαίο με παρέμβαση Ε. Βενιζέλου
Mε παρέμβαση στο ΝΑΤΟ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης ανακάλεσε το απαράδεκτο έγγραφο με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2010 με το περιεχόμενο του οποίου αφαιρούνταν στο νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το στρατηγείο της Λάρισας (CAOC-4), αλλά το χειρότερο όλων, είναι ότι μετέτρεπαν σε «γκρίζα ζώνη» ολόκληρο το Αιγαίο «μέχρι να αποσαφηνιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας»!
Η επιστολή αυτή εστάλη στο ΑΤΑ στη Λάρισα, αφού ο διοικητής του είναι και ταυτόχρονα διοικητής του CAOC-4. Mάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήριζε το Αιγαίο ως «ουδέτερη» και «ευαίσθητη περιοχή»! Ακόμα στην επιστολή αναφερόταν ότι «Η Συμμαχία θα αποκτήσει πάλι εικόνα του Αιγαίου όταν επιλυθούν οι διαφορές και αποσαφηνιστεί ποια χώρα θα χαρακτηρίζει τα ίχνη στην περιοχή».
Τι θα σήμαινε αυτό αν δεν έπαιρνε πίσω τα έγγραφο ο Αμερικανός διοικητής της Σμύρνης; Η τουρκική Αεροπορία θα μπορούσε να «αλωνίζει» στο Αιγαίο και το ΝΑΤΟ να έχει το πολιτικό «άλλοθι» ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στο Αιγαίο. Δεν θα υπήρχαν επίσημες καταγραφές και βέβαια ουσιαστικά θα «ένιπταν τας χείρας τους» σε οτιδήποτε συνέβαινε, από «θερμό» επεισόδιο μέχρι τις καθημερινές επιθετικές συμπεριφορές της Άγκυρας.

Εκτός αυτών, σήμερα το CAOC-4 χαρακτηρίζει στο ΝΑΤΟως «άγνωστα» και «πιθανές ασύμμετρες απειλές» όλα τα τουρκικά μαχητικά που κινούνται στο FIR Αθηνών χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Αυτό θα έπαυε να υφίσταται από την στιγμή που θα ίσχυε η νέα ρύθμιση.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κλασική «παρενέργεια» των όσων συμβαίνουν εδώ και τριάντα χρόνια στο Αιγαίο: Η Άγκυρα έχει πετύχει να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της σε επίπεδο ΝΑΤΟ και να έχει θετική αποδοχή αυτών των θέσεων τουλάχιστον ως προς τον χαρακτηρισμό «αμφισβητούμενη περιοχή». Οπωσδήποτε η επιτυχία Βενιζέλου ήταν σημαντική, αλλά το θέμα είναι πολύ ευρύτερο και θέτει και πάλι επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της γενικότερης αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.
Η σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το θέμα έχει ως εξής:
«Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC).
Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάϊο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας.
Μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή.
Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου- Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης.
Ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, στις 29 Μαρτίου 2010, επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους Αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής, τεχνικό έγγραφο που μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις ως προς το Αιγαίο.
Σύμφωνα με οδηγίες μου, ο Αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε, με επιστολή του από τον διοικητή του CCAIR Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφό του αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.
Κατόπιν αυτού, ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, με νεότερο έγγραφο του, της 6ης Απριλίου 2010, που απευθύνεται σε όλους τους παραλήπτες του αρχικού εγγράφου του της 29ης Μαρτίου 2010, ανακάλεσε το αρχικό αυτό έγγραφο».
Πηγή: defencenet

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_4642.html#ixzz0kcW0WE78

Η σπίθα που θα ανάψει φωτιά στον βάλτο, του Σ.Κούλογλου

Printer-friendly versionSend to friend

Το νέο πακέτο μέτρων επισφράγισε την νεοφιλελευθερη στροφή μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε υποσχόμενη την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού καθώς και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Από την αυξηση των εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα) που βασικά πλήττουν τους πιο αδύναμους οικονομικά ως και την περικοπή των αποδοχών ακόμη των χαμηλοσυνταξιούχων, το τρίτο πακέτο που η κυρία Μέρκελ και το ΔΝΤ επέβαλλαν σε μια κυβέρνηση χωρίς αντιστάσεις δεν υπόσχεται παρά φτώχεια και εξαθλίωση σημαντικών μερίδων του πληθυσμού. Η πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα σε προεκλογικές επαγγελίες και κυβερνητικά μέτρα συνιστά μια πολιτική και συνταγματική ανωμαλία. Η κυβέρνηση είναι έκθετη και στερείται νομιμοποίησης.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, το τρίτο και φαρμακερό πακέτο μέτρων πλήττει σοβάρα όχι μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά και ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Γιατί θύμα των μέτρων δεν είναι βασικά ο αντιπαθητικός γραφειοκράτης που κάθεται πίσω από ένα γραφείο και τον οποίο η κυβέρνηση είχε έτσι κι αλλοιώς υποσχεθεί ότι θα αλλάξει(«πρώτα ο πολίτης»)αλλά οι πιο δυναμικοί και χρήσιμοι τομείς του Δημοσίου. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και η δημόσια εκπαίδευση , οι γιατροί και η δημόσια υγεία,καθώς και τα όποια δίκτυα κοινωνικής προστασίας υπάρχουν καλούνται πλέον να λειτουργήσουν μεσα σε συνθήκες που θα θυμίζουν μπανανία της Λατινικής Αμερικής.

Η παραπέρα περικοπή των δημοσίων δαπανών που επίσης εξαγγέλθηκε δεν προμηνύει παρά μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας. Με την σειρά της η συρρίκνωση και η πτώση των κρατικων εσόδων θα απαιτήσουν την λήψη και νέων μέτρων και μάλιστα σχετικά σύντομα, αφού όπως τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου η εφαρμογή του «πακέτου δυστυχίας» θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στις σημερινές του ανακοινώσεις( βίντεο) ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δεν εξήγγειλε κανένα επιπλέον μέτρο φορολόγησης της εκκλησίας ή περιορισμού των εξοπλιστικών δαπανών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει καπιταλισμό άγριας Δύσης για τους φτωχούς και σοσιαλισμό για τους παπάδες και τους εμπόρους όπλων.

Στην πρόσφατη συνάντηση του με τους κοινωνικούς φορείς ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εξέταζε τις περικοπές του 13ου και 14 μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, για να εμφανιστούν τα τελικά μέτρα λιγότερο σκληρά. Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι η χώρα δεν κυβερνάται πλέον με επικοινωνιακά κόλπα και η κατάσταση της είναι πολύ κρισιμότερη.

Την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την πραγματικότητα υπογραμμίζει και η πεισματώδης άρνηση της να ικανοποιήσει το παλλαικό αίτημα για τιμωρία όσων οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στο ύψος του χρέους που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί» έσπευσε όμως να τονίσει ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για αναζήτηση ευθυνών». (το βίντεο εδώ) Στην –κοινοβουλευτική τουλάχιστον- ιστορία της χώρας δεν υπάρχει προηγούμενο περιστατικό παραγνώρισης ενός λαικού αιτήματος με τέτοια καθολική υποδοχή. Με δική της ευθύνη, η κυβέρνηση ανοίγει έτσι τον δρόμο σε φαινόμενα αυτοδικίας επί δικαίων και αδίκων, για το οποία πήρε μια πρώτη δόση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Το προηγούμενο περιστατικό, στα πλαίσια της έλλειψης νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να αντιληφθεί την πραγματικότητα, του καθεστώτος ατιμωρησίας και της επερχόμενης κοινωνικής βαρβαρότητας, αποτελεί το προμήνυμα βίαιων και ανεξέλεγκτων εκρήξεων της λαικής οργής και δυσφορίας που σιγοβράζει Αργά ή γρήγορα μια τυχαία σπίθα θα βάλει ξανά φωτιά στον βάλτο της δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης που πνέει τα λοίσθια.

twitter: https://twitter.com/stelioskoul
ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ